Opvoedtip van de maand: Opruimen
Heb je ook last van al die rommel in huis ? Krijg je je kinderen niet mee aan het opruimen? Vind je geen plek voor al die spullen in huis?
Het is zo dat veel rommel onrust geeft. De éne heeft hier al meer last van dan de andere. Krijg jij al de kriebels bij het bekijken van deze afbeelding hier? Dan moet je zeker verder lezen 😉.
Natuurlijk weet iedereen dat er met (kleine) kinderen in huis altijd wel wat rommel is. En dat hoeft ook niet noodzakelijk een probleem te zijn. Een té clean huis vinden we dan weer kil en onpersoonlijk. Het is dan ook zoeken naar een goed evenwicht tussen een huis dat netjes is en gezellige rommel, zodat je toch de nodige rust vindt.
We geven je hier dan ook graag enkele tips voor een opgeruimd huis, en hoe je je kinderen hier op een positieve manier kan bij betrekken.
1. Kinderen doen volwassenen na
Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, want ze kijken nu eenmaal op naar volwassenen. Bij opruimen is dat net zo: jong geleerd, is oud gedaan. Geef zelf het goede voorbeeld, anders gaan je kinderen het ook niet vanzelf doen. Dus analyseer je eigen opruimgedrag en laat zien dat jij regelmatig opruimt.
2. Kinderen hebben geen overvloed aan speelgoed nodig
Kijk eens hoeveel speelgoed jouw kind eigenlijk heeft; is er speelgoed dat onaangeroerd blijft staan? Kinderen met een teveel aan speelgoed hebben de neiging om zich sneller te vervelen. Creativiteit en inventiviteit met minder spullen zijn minstens even belangrijk. Dus ga eens na of er speelgoed is dat je misschien kan weggeven aan iemand die er wel nog plezier aan heeft, of breng het naar de kringloop. Ja kan ook speelgoed regelmatig afwisselen. Berg de helft van het speelgoed voor een bepaalde tijd op. Wanneer je dit nadien wisselt, lijkt het weer als nieuw. Minder speelgoed betekent ook automatisch minder opruimen voor de kinderen.
3. Ruim samen met je kind op
Maak tijd om samen op te ruimen. Heb je een peuter of kleuter in huis? Dan kan dit zelfs op een speelse wijze; om ter snelst de blokken terug in de bak leggen, alle groene spullen bij elkaar zoeken, zet een leuk 'opruimlied' op,... Maak er dus iets leuks van zodat je kinderen er plezier aan beleven en het volgende keer nog eens willen doen.
Bij al wat grotere kinderen kan je zeggen dat er eerst opgeruimd moet worden, voordat ze iets anders kunnen gaan doen. Zo leren ze dat opruimen tijd kost waardoor ze leren organiseren en plannen.
4. Zorg voor een duidelijk opbergsysteem
Wanneer kinderen niet weten waar hun spullen moeten opgeborgen worden, is het natuurlijk moeilijk om hen te doen opruimen. Zorg dus voor voldoende opbergplekken in huis; kasten, bakken, speelgoedkist, kapstokken... Probeer ook hetzelfde soort speelgoed bij elkaar te sorteren; poppen samen in een hoek, autootjes in een bak, knutselspullen bij elkaar,... Je kan bijvoorbeeld doorzichtige bakken gebruiken zodat je onmiddellijk ziet wat waar in zit.
Heb je weinig opbergruimte? Gebruik dan een speeldeken wat je kan omvormen tot opbergzak. Leg alle speelgoed op het speeltapijt, nadien trek je de koorden aan en zit alles netjes in een zak die je gewoon aan de kant kan zetten.
Als je weinig kastruimte heb, kan je ook kiezen voor leuke opbergmanden die mooi in je interieur passen.
5. Zorg voor routine
Besef dat je het opruimen best kunt doen op een vast moment. Bijvoorbeeld als de kinderen net met iets gespeeld hebben en voordat ze iets anders tevoorschijn willen halen, of iedere avond voor het slapengaan,... Als je dat steeds herhaalt, wordt opruimen een gewoonte die ze na een tijdje automatisch gaan toepassen.
Weet je kind niet goed hoe het moet beginnen aan opruimen? Gebruik dan een stappenplan en hang dit aan de muur.
Met bovenstaande tips kom je hopelijk al een heel eind. Denk eraan dat het een paar jaar kan duren voordat je kind van samen opruimen naar alleen opruimen gaat. Geduld is voor jou als ouder hierbij het toverwoord!
Je kan dus best al vroeg beginnen met leren opruimen. Vanaf dat je kind een peuter is, kan je geleidelijk aan leren om samen spullen op te ruimen. Pas vanaf 10 jaar kan je verwachten dat je kind zelfstandig opruimt zoals bijvoorbeeld zijn kamer. Weet dat je kind eens het in de puberteit komt, opruimen helemaal niet meer belangrijk vindt en dat zijn kamer vaak één puinhoop is. Probeer hierover afspraken te maken en maak je verwachtingen duidelijk. Maar vooral: laat het los, en probeer je niet te ergeren!
Veel succes!
Bronnen:
- https://tipsvoormama.nl/moeder-kind/kinderen-opruimen-leren-peuter-kleuter-tiener/
- boek: MENTINK Annelies, Opruimen maakt gelukkig