Opvoedtip van de maand maart: Praten met je kind over moeilijke thema's

03-03-2022

Het is helaas brandend actueel; de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Je hoort en leest er voortdurend over in het nieuws. Jouw kind pikt dit ongetwijfeld ook op en heeft er misschien wel vragen over. Sommige kinderen worden zelfs bang of ongerust: "Is dit het begin van de derde wereldoorlog, gaan er in België ook bommen vallen...?" Allemaal normale vragen, maar hoe reageer je nu als ouder hier het beste op? We geven je hieronder enkele tips!

Op maat van je kind

Jonge kinderen tot de leeftijd van 4 jaar kunnen nog geen onderscheid maken tussen fictie en non-fictie. Pas vanaf 8 jaar kunnen kinderen bepaalde beelden die ze zien voldoende inschatten. Bewaak dus wat je kind wel of niet kan zien op televisie.

Oudere kinderen kan je niet meer afschermen van beelden. Je kan bijvoorbeeld samen naar het nieuws kijken. Jongere kinderen kan je laten kennismaken met een jeugdjournaal als Karrewiet, iets oudere jongeren kan je doorverwijzen naar Instagramaccounts als @nws.nws.nws of @watwat_jijweet.  

Neem er alleszins de tijd voor en ga hun vragen niet uit de weg.

Wees eerlijk

Misschien wil je je kind beschermen door de realiteit te verbloemen. Toch doe je dat beter niet. Jouw verhaal sluit dan niet aan bij wat je kind al zag of hoorde, en dat zorgt ervoor dat je kind niet meer weet wie het kan vertrouwen. Kies liever voor een eerlijk gesprek, op een rustig moment en niet vlak voor het slapengaan. Erken de gevoelens van je kind. Het is erg wat er aan de hand is, dat hoef je niet te minimaliseren. Je kan de gebeurtenissen wel zo goed mogelijk proberen kaderen.

Kinderen en jongeren hebben vooral nood aan duidelijkheid. Een heel uitgebreide uitleg met veel details kan verwarrend zijn. Verlies je daarom niet in details, maar beantwoord elke vraag vooral eerlijk en to the point. 

Denk aan je taalgebruik

Vermijd moeilijke woorden en gebruik termen die het kind of de jongere zelf ook zou gebruiken. Denk ook na of je met je woordenschat geen groepen in de samenleving nodeloos aanvalt.

Woorden zoals 'terreur' en 'oorlog' zijn voor jonge kinderen moeilijk te begrijpen. Je kan iets zeggen als: 'Er zijn een aantal mensen die erge ruzie maken. Ze hebben slechte bedoelingen, ze zijn niet flink. Het heeft niets met jou te maken.' Je kind heeft geen nood aan gruwelijke details of een ingewikkelde uitleg.

Vind je dit niet eenvoudig? Tik het onderwerp dan eens in op www.watwat.be: hier vind je begrijpelijke informatie over allerlei actuele en maatschappelijke thema's, op maat van kinderen en jongeren.  

Stel je kind gerust

Zeker wanneer woorden zoals: "oorlog" en "Europa" vaak samen gebruikt worden kunnen kinderen en jongeren bang, verdrietig of bezorgd worden. Neem dat ernstig. Zeg dat je die gevoelens begrijpt, maar stel hem of haar tegelijk ook gerust. Ervaar je deze emoties zelf ook, dan kan je daar zeker eerlijk over zijn. Probeer je gevoelens wel onder controle te houden tijdens het gesprek en hen niet nog banger te maken.

Vraag je kind wat het al gehoord of gezien heeft. Wat denkt het daarvan? Hoe voelt het zich daarbij? Zo krijg je zicht op wat er leeft bij je kind en kan je daarop inspelen. Je hoeft ook niet te ver door te vragen. Jonge kinderen gaan vaak snel terug over tot de orde van de dag. Hou je kind wel in de gaten: nachtmerries, opnieuw bedplassen, geweld naspelen, agressie of net heel teruggetrokken gedrag, kunnen erop wijzen dat je kind er heel erg mee bezig is. Dan is het goed om de angst of bezorgdheid opnieuw ter sprake te brengen.  

Sluit positief af

Eindig het gesprek met een positieve noot. Begin eventueel over iets helemaal anders, zodat het kind of de jongere er niet over blijft malen. Dubbelcheck wel eerst of je alle vragen beantwoord hebt, en laat weten dat je er altijd bent om wat extra uitleg te geven.

Hopelijk heb je hiermee al enkele tools in hadden om het gesprek aan te gaan met je kind(eren). Blijf je met vragen zitten? Maak je je zorgen over hoe je zoon/dochter met dit thema omgaat? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. We maken graag tijd voor een individueel gesprek!

Bronnen:

"Gaan er bommen op ons hoofd vallen?" Hoe praat je met jongeren over het conflict tussen Rusland en Oekraïne? | VRT NWS: nieuws

 Praten over geweld en aanslagen - Groeimee