Informatie- of vormingsavonden

Vormingskalender najaar 2021

Workshop: Mindful opvoeden in een druk gezinsleven

do 23 september 2021

19:30 - 21:30 

Infoavond: Groeien in Talent  

woe 29 september 2021

20:00 - 22:00

Webinar: Help, Mijn Kind Eet Niet Goed

do 14 oktober 2021

20:00 - 21:30

Infoavond: Angst De Baas

ma 25 oktober 2021

19:00 - 21:00

Infoavond: Wat Elk Kind Nodig Heeft

do 28 oktober 2021

20:00 - 22:00

Infoavond: Ik Zeg Je Het Nog Een Laatste Keer!

di 16 november 2021

19:30-21:30

Webinar: Rust In Je Gezin

do 18 november 2021

20:00 - 21:30

Infoavond: Helpen Bij Huiswerk

di 30 november 2021

19:30 - 21:30

!!! OPGELET !!!
Tijdens onze infoavonden houden we rekening met de geldende corona-maatregelen van dat moment. Indien door verstrenging de infoavond niet fysiek mag plaatsvinden, zal deze via een webinar aangeboden worden op hetzelfde tijdstip. 


Deelname is gratis! 


Heb je vragen of suggesties? Dan mag je ons vrijblijvend contacteren!
0491 71 72 40 of 0491 71 72 41

WORKSHOP:

Mindful opvoeden in een druk gezinsleven

Donderdag 23 september 2021 van 19:30 - 21:30
Judith Sluijsmans (Konsilora)

Als vervolg op het webinar 'Mindful Opvoeden in een druk gezinsleven' van februari, organiseren we dit najaar een bijzondere workshop rond dit thema.

Ervaar jij de voorbije maanden (of misschien zelfs jaren?) als een constante en voortdurende 'overbevraging' door je kids, je partner, je werk, ... ? Merk je dat jouw ouderschap ontaardt in één van de vele taken op een eindeloze 'to do' lijst, terwijl je vergeet te genieten? Heb je soms het gevoel dat je geen gelegenheid krijgt om te recupereren en eens rustig stil te staan bij je eigen behoeften? Maak tijdens deze workshop kennis met mindfulness en 'aandachtig opvoeden' en leer hoe je tot rust kan komen ondanks een druk gezinsleven. Ervaar hoe je letterlijk en figuurlijk adempauze kan nemen, ondanks de vaak stressvolle periode waarin je leeft. Deze workshop is voor ouders die alert zijn voor signalen van overbelasting, die bewust willen worden van valkuilen, of/en op zoek zijn naar extra flow en zingeving in het ouder-zijn.

 • Workshop (max. aantal deelnemers: 10)  
 • Waar: Expoo-ruimte Bibliotheek De Boekerij in Riemst
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: welzijn@riemst.be of 012-440 370
 • In samenwerking met Huis van het Kind Riemst 

INFOAVOND:

Groeien in Talent

Woensdag 29 september 2021 van 20:00 -22:00
Saar Steverlinck (PXL Education)

In een wereld waarin kinderen voortdurend verbonden zijn en met een tik van hun duim eindeloos perfecte beelden over hun scherm kunnen laten scrollen, is het zo belangrijk dat ze weten waar hun eigen talenten liggen. Zicht hebben op die persoonlijke talenten, versterkt hen immers van binnenuit. Op die manier bouwen ze veerkracht op die ze kunnen inzetten in voor hen lastige situaties.
Tijdens deze infoavond leer je - met je talentenbril op - kijken achter het gedrag van je kinderen. Je ontdekt wat talenten precies zijn en hoe je ze kan herkennen en stimuleren. Je krijgt praktische kleine tools aangereikt waarmee je kan inzetten op veerkracht en hoe je het groei-denken van je kind kan stimuleren.

"Een onmisbare avond voor eenieder die kinderen wel helpen (op)groeien"

 • Waar: Zaal Concordia, Zoemerik 2 3740 Bilzen
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: huisvanhetkind@bilzen.be 
 • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt. 

WEBINAR:

Help, mijn kind eet niet goed!

Donderdag 14 oktober 2021 van 20:00 -21:30
Joyce Akse (opvoedcoach)

Ouders weten vaak heel goed wat gezonde voeding is en bieden hun kind dat ook graag aan. Alleen lopen ze er vervolgens tegenaan dat hun kind het niet wil eten. 'Bah, dat lust ik niet' of 'Ieeeuw!' horen ze dan. Het in huis halen van gezonde voeding is dan ook een heel ander verhaal dan het daadwerkelijk laten eten van die (gezonde) voeding. Joyce Akse gaat stap voor stap met ouders aan de slag zodat ze weten hoe ze er thuis voor zorgen dat hun kind de gezonde voeding wél gaat eten. Tijdens dit webinar maak je uitgebreid kennis met Joyce' 'Theelepelmethode', die bijzonder effectief blijkt te zijn voor kieskeurige, lastige of moeilijke eters (0-6 jaar).

 • Waar: Online via MS Teams
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: klik hier
  Na inschrijving krijg je kort voor de webinar-datum een mail met de deelnamelink (opgelet: we hanteren bepaalde voorrangsregels) 
 • In samenwerking met Huis van het Kind Tongeren.  

INFOAVOND:

Angst de Baas

Maandag 25 oktober 2021 van 19:00 tot 21:00
Vicky Keibeck (Opvoedingswinkel Zuid-Limburg)

In onze drukke, grote en soms onveilige samenleving krijgen steeds meer kinderen en jongeren te maken met chronische angst. Sommigen kunnen en durven zichzelf niet zijn door angst. Toch is bang zijn ook belangrijk om op te groeien. Binnen deze infoavond staan we stil bij het verschil tussen gezonde en ongezonde angst. Ook gaan we na hoe je als ouder of opvoeder kan omgaan met de angsten van kinderen en jongeren en hoe je hun kan helpen om angst de baas te blijven of de baas te worden. 

 • Waar: 't Fabriek, Europalaan 4 3730 Hoeselt
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: huisvanhetkind@bilzen.be 
 • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt en bibliotheek Hoeselt.

Infoavond:

Wat elk kind nodig heeft

Donderdag 28 oktober 2021 van 20:00-22:00
Klaar Hammenecker (MAMAgement)

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen. De essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Kinderpsychologe Klaar Hammenecker -auteur van het boek 'Wat elk kind nodig heeft' - reikt 5 opvoedbasics aan waar je in elke levensfase van je kind kan op terug vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.

 • Waar: Zaal Concordia, Zoemerik 2 3740 Bilzen
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: huisvanhetkind@bilzen.be 
 • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt. 

Infoavond:

Ik zeg het je nog een laatste keer!

 'Hoe je je kind beter en sneller naar je laat luisteren'

Dinsdag 16 november 2021 van 19:30-21:30
Joyce Akse (opvoedcoach)

Tijdens deze info-avond vertelt Joyce uitgebreid over belangrijke aspecten van opvoeden. Zo wordt niet alleen het belang van warmte en betrokkenheid besproken, maar ook hoe je je kinderen duidelijkheid biedt, hoe je afspraken maakt met je kind (en je ze er aan houdt), hoe je je kinderen meer structuur biedt én over wat je kunt doen om je kind beter naar je te laten luisteren. Wist je bijvoorbeeld dat je als ouder zelf veel kunt doen om lastig gedrag van je kind te voorkómen?

 • Waar: Gemeentehuis, Gemeenteplein 1 3798 Voeren
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: info@devoor.be 
 • In samenwerking met Huis van het Kind Voeren. 

Webinar: 

Rust in je gezin

Donderdag 18 november 2021 van 20:00-21:30
Nele De Ganseman (Sprankelcoaching)

Als bezieler van Sprankelcoaching helpt Nele De Ganseman mensen de sprankel in hun leven terug te vinden. Als mama en orthopedagoge, verbonden aan de Odisee Hogeschool, weet ze ook als geen ander hoe een opvoedingsproces soms helemaal niet zo sprankelend verloopt. Driftbuien van je kind, inslaapproblemen of moeilijkheden om rustig samen te spelen of huiswerk te maken,...We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt.

In haar boek 'Rust: 25 manieren om de drukte in je gezin te verzachten', zet Nele 25 inspirerende manieren op een rij waar je onmiddellijk samen met je kind mee aan de slag kunt. Want een kind kan soms heel druk zijn. Druk in het gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens.

Nele focust op de talenten en krachtbronnen van je kind, want elk kind is uniek en vraagt op een eigen manier om rust, structuur en duidelijkheid. Aan de hand van concrete handvatten kan je zo het zelfvertrouwen van je kind op een speelse manier versterken. Zo creëer je voor je kind een veilige haven die zekerheid en vertrouwen biedt.

Tijdens een interactief webinar vertelt ze alles over hoe je de sprankel én de rust in je gezin kan brengen.

 • Waar: Online via MS Teams
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: klik hier

  Na inschrijving krijg je kort voor de webinar-datum een mail met de deelnamelink (opgelet: we hanteren bepaalde voorrangsregels)

 • In samenwerking met Huis van het Kind Tongeren.  
Meer info: www.lannoo.be/rust of www.sprankelcoaching.be

Infoavond:

 Helpen bij Huiswerk

Dinsdag 30 november 2021 van 19:30-21:30
Vicky Keibeck (Opvoedingswinkel Zuid-Limburg)

September is al even gepasseerd. Terug naar school... En terug naar het huiswerk...
Misschien heeft jouw zoon/dochter geen zin om eraan te beginnen? Of blijft hij/zij maar doorwerken zodat het zeker perfect is? Terwijl het ene kind worstelt met de rekensommen, zeurt het andere als er gelezen moet worden. Of misschien vraagt hij/zij zich af hoe hij/zij die grote hoeveelheid leerstof ooit verwerkt gaat krijgen voor de herhalingstest?

Daar sta je dan, als ouder, klaar om de handen mee uit de mouwen te steken. Maar hoe kan je als ouder je kinderen hierbij ondersteunen? Op welke manier motiveer je ze? In hoeverre mag je ze helpen? Wat wordt er verwacht vanuit de school? Wat doe je beter wel of niet?

Tijdens deze infoavond geven we tools aan iedereen die geïnteresseerd is om kinderen te helpen wanneer huiswerk te moeilijk lijkt, te veel is of een kind niet meer weet waar te beginnen.

 • Waar: Zaal Concordia, Zoemerik 2 3740 Bilzen
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijving: huisvanhetkind@bilzen.be
 • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt. 

Graag tot dan!