Informatie- of vormingsavonden

Vormingskalender voorjaar 2021

WEBINAR Mindful opvoeden in een druk gezinsleven

di 9 februari 2021

20:00 - 21:30 

WEBINAR Jongeren in corona-tijden 

do 18 februari 2021

20:00 - 21:30

WEBINAR
Taalmak(k)ers: taal helpen groeien bij je kind

ma 22 februari 2021

20:00 - 21:30

VOLZET! WEBINAR van Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt

Een rustiger gezinsleven

do 11 maart 2021

20:00 - 22:00

VOLZET! WEBINAR Faalangst

di 16 maart 2021
20:00 - 21:30

VOLZET! WEBINAR Sociale media en je kind

di 23 maart 2021
20:00 - 21:30

WEBINAR van Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt
Help, ik verveel me?!?

woe 21 april 2021

19:30 - 21:30

VOLZET! WEBINAR Help je kind zich leren weren

di 27 april 2021

20:00 - 21:30

WEBINAR van Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt
Als je van spelen leren kan

di 25 mei 2021

20:00 - 21:30

LEZING Ben ik dan een slechte mama?

do 03 juni 2021

19:00 - 21:00

!!! OPGELET !!!
Onze infoavonden mogen - wegens de verstrengde corona-maatregelen - voorlopig niet fysiek doorgaan. Bijgevolg zullen ze in de vorm van een webinar plaatsvinden. 

Om je in te schrijven, stuur je een mailtje naar info@opvoedingswinkelzuidlimburg.be 
met vermelding van de webinar, je gemeente en vanuit welke rol je deelneemt

(ouder, grootouder, leerkracht, onthaalouder, opvoeder, ...)

Na inschrijving, krijg je kort naar de webinar-datum toe, een deelnamelink
(rekening houdende met een aantal voorrangsregels).

Deelname is gratis! 

Stel dat de corona-maatregelen in de nabije toekomst zouden versoepelen, kan het zijn dat een webinar alsnog als een fysieke infoavond georganiseerd wordt. Hiervan wordt u dan tijdig op de hoogte gesteld. 


Heb je vragen of suggesties? Dan mag je ons vrijblijvend contacteren!
0491 71 72 40 of 0491 71 72 41

WEBINAR:

Mindful opvoeden in een druk gezinsleven

Dinsdag 9 februari 2021 van 20:00 - 21:30
Judith Sluijsmans (Konsilora)

Ervaar jij de voorbije maanden (of misschien zelfs jaren?) als een constante en voortdurende 'overbevraging' door je kids, je partner, je werk, ... ? Merk je dat jouw ouderschap ontaardt in één van de vele taken op een eindeloze 'to do' lijst, terwijl je vergeet te genieten? Heb je soms het gevoel dat je geen gelegenheid krijgt om te recupereren en eens rustig stil te staan bij je eigen behoeften?

Maak tijdens dit webinar kennis met mindfulness en 'aandachtig opvoeden' en leer hoe je tot rust kan komen ondanks een druk gezinsleven. Ervaar hoe je letterlijk en figuurlijk adempauze kan nemen, ondanks de vaak stressvolle periode waarin je leeft. Durf tijdens dit webinar eens te kijken naar alarmsignalen die je lichaam of humeur uitstuurt en wordt bewust van hoe het afgelopen coronajaar jouw gezinsleven heeft beïnvloed, en misschien zelfs met momenten uit balans bracht? Dit webinar is voor ouders die alert zijn voor signalen van overbelasting, die bewust willen worden van valkuilen, of/en op zoek zijn naar extra flow en zingeving in het ouder-zijn. We gaan in op fysieke, mentale en emotionele ontspanning en bewustwording. Je krijgt praktische oefeningen en handige tips die opvoeden en ouderschap (nog) aangenamer maken, en die het hele gezin ten goede komen.

  • In samenwerking met Huis van het Kind Riemst. 

WEBINAR:

Jongeren in corona-tijden

Donderdag 18 februari 2021 van 20:00 -21:30
Mieke Wijnen (OchJong!)

De grondvesten van onze maatschappij daverden. Als volwassenen moesten we op zoek naar manieren om hier mee om te gaan. Maar hoe gaan onze jongeren hier mee om? De fase van ontdekken, je afzetten tegen de volwassenen en vooral met je vrienden omgaan. Dit werd al zeker voor een jaar on hold gezet. Wat doet dat met onze jongeren? En vooral: wat kunnen we als betrokken ouders/leerkrachten doen om hen hierbij te ondersteunen?
Door het gebruik van geweldloze communicatie en het gebruik van Nieuwe Autoriteit omkaderen we onze jongeren op een coachende i.p.v. op een straffende manier.

Tijdens dit webinar - die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, praktijkcases en ervaring - neemt Mieke jullie mee op pad naar antwoorden op deze prangende vragen. Er is ook een mogelijkheid tot vragen stellen. Doelgroep: ouders en professionals. 

"Je zorgt niet voor minder stress door problemen weg te nemen voor de jongeren maar door ze terug recht te laten veren na een tegenslag."

  • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt. 

WEBINAR:

Taalmak(k)ers: taal helpen groeien bij je kind

Maandag 22 februari 2021 van 20:00 - 21:30
An Deroey (Logopediste De Duizendpoot)

Leren praten en taal begrijpen is een proces, dat in kleine stapjes en in verschillende fases gebeurt. Voor ieder kind verloopt dit op een eigen tempo en op een eigen specifieke manier.

In het eerste deel van de avond gaan we in op de ontwikkeling van taal. Hoe 'maken' kinderen hun taal? En welke zijn de verschillende fases in de sociale, communicatieve, spraak- en taalontwikkeling van kinderen?

Daarnaast nodigen we jullie uit om in alledaagse situaties een rijker en bewuster taalaanbod aan te bieden. Jij als (groot)ouder, leerkracht, opvoeder, enz. bent namelijk een echte 'taal-MAKKER', die samen met het kind aan de slag kan gaan om taal te laten groeien!

In het tweede deel geven we bijgevolg tips en adviezen om de taal op maat van jouw kind (0 tot 6 jaar) zo optimaal mogelijk uit te breiden.

  • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt en Bibliotheek Hoeselt. 


Webinar Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt:

VOLZET! Een rustiger gezinsleven 

Donderdag 11 maart 2021 van 20:00 - 22:00
Marijke Swijns (Opruimcoach Nele Colle) 

Hoe organiseer ik mijn gezinsleven?
Hoe ga ik om met alle agenda's van het hele gezin? Hoe krijg ik alles gedaan, en hou ik nog tijd over voor mezelf? Tijdens deze online workshop delen wij tips en praktische handvatten voor een rustiger en overzichtelijker gezinsleven. Zodat er tijd is voor zaken die er echt toe doen.

In samenwerking met Opvoedingswinkel Zuid-Limburg en Nele Colle & Solutions, professional Organizers - Opruimcoaches.

Deelnameprijs is gratis. 

Inschrijven kan op huisvanhetkind@bilzen.be met vermelding van de webinar en je woonplaats. Na inschrijving krijg je een bevestiging (na rekening te hebben gehouden met een aantal voorrangsregels). Je krijgt enkele dagen voor de webinar een e-mail met een deelnamelink en verdere instructies. 

OPGELET: er is een limiet op het aantal inschrijvingen!

WEBINAR:

VOLZET! Faalangst

Dinsdag 16 maart 2021 van 20:00 - 21:30
Vanessa Lauwers ('t Zonnekind)

Voor het ene kind is het leuk en fijn op school maar er zijn ook kinderen die niet met plezier naar school gaan. En dat is niet omdat ze gepest worden of het niet leuk vinden op school. Het komt omdat ze faalangst hebben. Het kind is bang om te falen; bang om fouten te maken. ​Faalangst is verlammend en haalt het zelfbeeld en zelfvertrouwen van een kind onderuit. Het kind denk negatief over zichzelf en soms uit het deze gedachten ook: "Ik ben niet goed genoeg", "Ik kan het niet"; "Ik ben niets waard"; "Ze gaan me vast uitlachen" enz. En ik stel helaas vast dat zelfs kinderen in de kleuterklas al symptomen van faalangst vertonen.

In dit webinar vertel ik je onder meer:
- Wat faalangst is;
- Waaraan je faalangst kan herkennen;
- Praktische tips hoe je een faalangstig kind kunt ondersteunen als ouder of als leerkracht/professional. Doorheen mijn ervaring in het coachen van kinderen met faalangst geef ik je inzicht in een aantal 'technieken' die bewezen hebben te werken.

En natuurlijk kan je ook je vragen stellen. Ik neem graag de tijd om deze te beantwoorden.

  • In samenwerking met Huis van het Kind Voeren. 

WEBINAR:

VOLZET! Sociale Media en je kind

Dinsdag 23 maart 2021 van 20:00 - 21:30
Anneke Deckers van Veilig Online

Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Ze chatten, klikken, liken, taggen en swipen. En wat ken jij ervan? Zijn Whatsapp, Snapchat, Instagram of TikTok ook dagelijkse kost voor jou? Of net niet? Hoe zit het met online reputaties, wat doen sociale media met je gezin en hoe kun je grenzen stellen? Deze sessie staat garant voor een grondige input van informatie, tips en inspiratie. 

Deze vorming is voor iedereen die meer wil weten over het mediagebruik en -gedrag van kinderen/jongeren van 8 tot 16 jaar. 

Opgelet! De plaatsen zijn beperkt tot 20 deelnemers. 

  • In samenwerking met Huis van het Kind Tongeren, De Gezinsbond
    en Veilig Online

 

WEBINAR Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt:

Help, ik verveel me?!?

Woensdag 21 april 2021 van 19:30-21:30
Bart Straetman (Speelmakers)

Wat betekent spelen voor kinderen? Waarom is het belangrijk? Hoe stimuleer je spel bij je kind? Wat is je rol als (groot)ouder? En vooral: hoe maak je hier tijd en ruimte voor? 

Verruim je speelervaring en leer hoe je ook met simpele materialen kinderen kan prikkelen - binnen en buiten. 

I.s.m. Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt, Opvoedingswinkel Zuid-Limburg en Speelmakers 

Deelnameprijs is gratis! 

Inschrijven kan via huisvanhetkind@bilzen.be met vermelding van de webinar en je woonplaats. Na inschrijving krijg je een bevestiging (na rekening te hebben gehouden met een aantal voorrangsregels). Je krijgt enkele dagen voor de webinar een
e-mail met een deelnamelink en verdere instructies. 

OPGELET: er is een limiet op het aantal inschrijvingen!

WEBINAR:

VOLZET! Help je kind zich leren weren

Dinsdag 27 april 2021 van 20:00 - 21:30
Opvoedingswinkel Zuid-Limburg

Kinderen kunnen heel lief, maar soms toch ook wel erg hard zijn voor elkaar. Elkaar uitsluiten bij een spel of brutale woorden naar elkaars oren slingeren, zijn maar enkele voorbeelden. Belangrijk is waakzaam te zijn voor de mogelijke negatieve impact hiervan op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind. Daarnaast vertelt ons lichaam ons wanneer grenzen worden overschreden, ook bij kinderen. Tijdens dit webinar ontdek je enerzijds hoe je kinderen en jongeren kan helpen te luisteren naar hun lichaam, zodat ze hier gepast op kunnen inspelen. Anderzijds gaan we dieper in op hoe ze precies kunnen opkomen voor zichzelf. Want weerbaar zijn, kan je leren! 

  • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt. 

WEBINAR Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt:

Als je van spelen leren kan

Dinsdag 25 mei 2021 van 20:00-21:30
Nele Flamang

Door je spelend te verbinden met je kind, versterk je jullie band en help je je kind om ervaringen te delen en te verwerken. Deze lezing focust op hoe je dat doet, wat er kan gebeuren en waar jij als ouder het verschil kan maken voor je kind. Met deze inzichten en handvatten zal je goesting krijgen om met jouw kind zelf verder op ontdekking te gaan. 

Spreekster Nele Flamang is van opleiding logopediste, gespecialiseerd in stotter- en stemtherapie. Sinds de komst van haar dochter is zij ook gepassioneerd Aware Parenting instructeur. Ze is auteur van het boek 'Als je van spelen leren kan: verbindend spelen met je kind'.

Inschrijven kan gratis via huisvanhetkind@bilzen.be met vermelding van de webinar en je woonplaats. Na inschrijving krijg je een bevestiging (na rekening te hebben gehouden met een aantal voorrangsregels). Je krijgt enkele dagen voor de webinar een e-mail met een deelnamelink en verdere instructies. OPGELET: er is een limiet op het aantal inschrijvingen!

  • In samenwerking met Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt, Opvoedingswinkel Zuid-Limburg en Nele Flamang in kader van De Week van de Groeilamp.  

Lezing: Ben ik dan een slechte mama?!

Donderdag 3 juni 2021 van 19:00 - 21:00
Patsy Kerkhofs van het gelijknamige boek

Samen met haar man en twee guitige dochters lijkt Patsy een doorsnee leven te leiden. Haar kinderen zijn grappig, sociaal, hulpvaardig en beleefd. Kinderen uit de boekskes, zoals men weleens zegt.

Maar op een dag keert het tij. Wat ze ook doet, thuis loopt het alsmaar vaker mis. Wanneer ook de oudercontacten op school er steeds minder vrolijk aan toegaan, wordt haar gezin overspoeld door een golf van emoties, een gamma aan hulpverleners en een waslijst aan diagnoses.

Lang vreest Patsy dat ze van opvoeden weinig kaas heeft gegeten. Wat moet je met al die meningen? Is hoogsensitiviteit zo'n typisch modewoord? Wat met al die andere etiketten en verdomde vooroordelen? Toch werpt ze zich vastbesloten in de strijd om te slagen in de aartsmoeilijke opdracht die opvoeden is, helemaal op haar eigen manier.

Ben ik dan een slechte mama? is een persoonlijk verhaal dat voor veel mama's en papa's erg herkenbaar zal klinken, want er zijn ontzettend veel stoere prinsen en schattige prinsessen die net ietsje anders functioneren dan wat men zo graag 'het gemiddelde' noemt. Patsy schrijft zonder gêne, maar vooral met groot respect voor zij die een tikkeltje harder moeten werken om hun mooiste leven te leiden.

In jullie gezelschap vertelt Patsy over de moeilijke jaren die we zijn doorsparteld. En vooral hoe we dat gedaan hebben.

Praktische info:
Waar? Deze lezing gaat door in het cafetaria van het Dienstencentrum De Piepel, Dijk 118 in Tongeren (naast het Huis van het Kind).
OPGELET! Avondlezing zal fysiek doorgaan als de corona-maatregelen het toelaten. Indien dit niet het geval is, zal er een digitaal alternatief (webinar) op hetzelfde moment met de auteur georganiseerd worden.

Inschrijven: info@huisvanhetkindtongeren.be

  • In samenwerking met Huis van het Kind Tongeren en Koala Tongeren.

Graag tot dan!