Informatie- of vormingsavonden

Vormingskalender najaar 2020

Kinderen, de baas?

di 29 september 2020

19:00 - 21:00 

Positief opvoeden

do 08 oktober 2020

19:00 - 21:00

ANNULATIE Je bent om op te eten

di 13 oktober 2020

19:00 - 21:00

ANNULATIE Lezing: Ben ik dan een slechte mama?!
i.s.m. Koala Tongeren

do 15 oktober 2020
19:30 - 21:30

VOLZET! WEBINAR: Kinderen zijn geen puppy's

do 22 oktober 2020
19:30 - 21:30

Eerste hulp bij huiswerk

di 10 november 2020

19:00 - 21:00

Hoogsensitief opvoeden

di 17 november 2020

19:00 - 21:00

Help je kind zich leren weren

di 24 november 2020

19:00 - 21:00

!!! OPGELET !!!
Deze infoavonden zijn momenteel onder voorbehoud,
gezien we nog geen zekerheid hebben betreffende de corona-maatregelen voor deze periode. 
Moesten er zich veranderingen voordoen, nemen we persoonlijk contact met je op!


Meer informatie over de verschillende infoavonden vind je onder het inschrijvingsformulier. 

Al onze infoavonden zijn gratis
Heb je vragen of suggesties? Dan mag je ons vrijblijvend contacteren!
0491 71 72 40 of 0491 71 72 41

Online inschrijven

Schrijf op tijd in voor een infoavond. Wij bevestigen uw inschrijving per e-mail.

Kinderen, de baas?

Dinsdag 29 september 2020 van 19:00 - 21:00
Pieter Hennus (Vraagkracht)

Vandaag de dag ouder zijn is geen makkelijke taak. Het "respect" van vroeger komt niet vanzelf en afdwingen lukt meestal niet. Hoe blijf je dan als ouder overeind als het stormt in jouw gezin? Hoe blijf jij de kapitein op het schip?

Tijdens deze infoavond ontdek je dat er ook een manier bestaat om je liefde en zorg te tonen en tegelijkertijd duidelijk grenzen te geven aan je kind. Dit met de ondersteuning van anderen. 

Positief Opvoeden

Donderdag 08 oktober 2020 van 19:00 - 21:00
Opvoedingswinkel Zuid-Limburg

Negatieve opmerkingen geven ontmoedigt. Afkeurend en afbrekend reageren helpt kinderen niet, integendeel. Het maakt hen opstandig, zelfs kil.

Onze eigen opvoeding, de graad van vermoeidheid, stress, een moeilijke al dan niet tijdelijke privé-situatie, enz. kunnen factoren zijn die ertoe leiden dat corrigerend gedrag te snel ontaardt in een ronduit negatief omgaan met kinderen.

Bij kinderen heeft negativiteit het omgekeerde effect. Hun ontmoediging kan tot kwaadheid leiden, soms tot agressie. Indien dergelijk mechanisme blijft aanhouden, kunnen kinderen schade oplopen en hun zelfvertrouwen krijgt ferme deuken.

Hoe kunnen we echter duidelijk aangeven dat bepaalde handelingen en gedragingen niet kunnen? Zijn er vaardigheden die we kunnen aanleren om negatieve spiralen te voorkomen? En hoe kan je lastig gedrag, dat een slechte gewoonte is geworden, afleren? Positief omgaan met kinderen wordt in deze vorming het uitgangspunt in het omgaan met kinderen.

 • Waar:
  GC Ter Kommen - Europalaan 2 in Hoeselt
 • Inschrijving (gratis):
  huisvanhetkind@bilzen.be of 089/39.96.50 of 0472/18.69.22 

ANNULATIE Je bent om op te eten

Dinsdag 13 oktober 2020 van 19:00 - 21:00
Opvoedcoach Joyce Akse

Het lijkt wel alsof je dochter (2 jaar) niks meer wil eten. Een tijdje geleden at ze voor je gevoel nog alles, maar nu is het iedere keer weer 'nee!'.
Je zoon (4 jaar) eet bijna geen groente. Het kost heel wat moeite, praten, zeuren en onderhandelen om hem toch een hapje groente te laten proeven.
Je dochter (8 jaar) en zoon (11 jaar) zijn altijd al lastige eters geweest. Om ervoor te zorgen dat ze toch wat eten, maak je voor beide kinderen iets anders klaar.

Deze situaties zijn voor veel ouders en opvoeders herkenbaar en komen in veel gezinnen voor. Als ouder weet je vaak heel goed wat gezonde voeding is en bied je je kind dat ook het liefst aan. Alleen wil je kind het helemaal niet eten, vaak met gemopper over en weer tot gevolg. 'Bah, lust ik niet' of 'Getver!' zegt hij dan. Het in huis halen van gezonde voeding blijkt dan ook een heel ander verhaal dan het daadwerkelijk willen eten van die (gezonde) voeding.

Tijdens deze lezing geeft dr. Joyce Akse, opvoedcoach & psycholoog bij Akse Coaching - Opvoedcoaching & Opvoedadvies, waardevolle informatie en praktische adviezen over opvoeding aan tafel. Ouders maken tijdens deze lezing kennis met de basisprincipes uit haar 'Theelepelmethode'; deze methode heeft als doel om ouders te leren hoe ze hun kind (0-12 jaar) gezond, gevarieerd en genoeg laten eten.

Wanneer je thuis aan de slag gaat met de informatie uit deze lezing, dan merk je dat je kind meer open staat voor nieuwe gerechten en nieuwe ingrediënten, dat je kind vaker durft te proeven, je ervaart dat de strijd aan tafel vermindert en je merkt dat het gezelliger wordt aan tafel. 

 • Waar:
  Gemeentehuis (raadzaal), Gemeenteplein 1 in 's Gravenvoeren 
 • Inschrijving (gratis):
  info@devoor.be of 043/81.99.40

ANNULATIE Lezing:
Ben ik dan een slechte mama?!

Donderdag 15 oktober 2020 van 19:30 - 21:30
DEZE WORDT VERPLAATST NAAR DONDERDAG 3 JUNI 2021 VAN 19:00 - 21:00
Patsy Kerkhofs

Samen met haar man en twee guitige dochters lijkt Patsy een doorsnee leven te leiden. Haar kinderen zijn grappig, sociaal, hulpvaardig en beleefd. Kinderen uit de boekskes, zoals men weleens zegt.

Maar op een dag keert het tij. Wat ze ook doet, thuis loopt het alsmaar vaker mis. Wanneer ook de oudercontacten op school er steeds minder vrolijk aan toegaan, wordt haar gezin overspoeld door een golf van emoties, een gamma aan hulpverleners en een waslijst aan diagnoses.

Lang vreest Patsy dat ze van opvoeden weinig kaas heeft gegeten. Wat moet je met al die meningen? Is hoogsensitiviteit zo'n typisch modewoord? Wat met al die andere etiketten en verdomde vooroordelen? Toch werpt ze zich vastbesloten in de strijd om te slagen in de aartsmoeilijke opdracht die opvoeden is, helemaal op haar eigen manier.

Ben ik dan een slechte mama? is een persoonlijk verhaal dat voor veel mama's en papa's erg herkenbaar zal klinken, want er zijn ontzettend veel stoere prinsen en schattige prinsessen die net ietsje anders functioneren dan wat men zo graag 'het gemiddelde' noemt. Patsy schrijft zonder gêne, maar vooral met groot respect voor zij die een tikkeltje harder moeten werken om hun mooiste leven te leiden.

In jullie gezelschap vertelt Patsy over de moeilijke jaren die we zijn doorsparteld. En vooral hoe we dat gedaan hebben.


 • Waar:
  Huis van het Kind Tongeren, Dijk 122 in Tongeren
 • Inschrijving (gratis):

  info@huisvanhetkindtongeren.be of 012/49.04.00

 • I.S.M. Koala Tongeren

VOLZET! WEBINAR:
Kinderen zijn geen puppy's

Donderdag 22 oktober 2020 van 19:30 - 21:30
Jürgen Peeters (De Onderstroom)

Wat hebben kinderen van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Wat zijn helpende of belemmerende factoren in hun ontwikkeling? Hoe kunnen we richtinggevende autoriteit zijn, zonder autoritair te zijn? Wat als we, voorbij de korte termijn gedragscontrole, focussen op de ontwikkeling van onze kinderen op langere termijn, en dit zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als sociaal vlak? Hoe kunnen we ons eigen onvermogen benutten als kans om zelf te groeien?

Wil je ook met meer plezier samen met je kinderen onderweg zijn en echt bijdragen aan hun vermogen zichzelf te sturen in een complexer wordende wereld? Ontdek hoe je het evenwicht kan bewaren tussen discipline en een goede relatie met je kinderen. Zo draag je bij aan de samenleving van morgen, die meer horizontaal georganiseerd zal zijn en waarin zelfbewustzijn, afstemming, inleving en dialoog steeds belangrijker worden. 

Eerste hulp bij huiswerk

Dinsdag 10 november 2020 van 19:00 - 21:00
Opvoedingswinkel Zuid-Limburg

September is weer voorbij... Terug naar school... En terug naar het huiswerk...
Misschien heeft jouw zoon/dochter geen zin om eraan te beginnen? Of blijft hij/zij maar doorwerken zodat het zeker perfect is?
Terwijl het ene kind worstelt met de rekensommen, zeurt het andere als er gelezen moet worden. Of misschien vraagt hij/zij zich af hoe hij/zij die grote hoeveelheid leerstof ooit verwerkt gaat krijgen voor de herhalingstest?

Daar sta je dan, als ouder, klaar om de handen mee uit de mouwen te steken. Maar hoe kan je als ouder je kinderen hierbij ondersteunen? Op welke manier motiveer je ze? In hoeverre mag je ze helpen? Wat wordt er verwacht vanuit de school? Wat doe je beter wel of niet?

Tijdens deze infoavond geven we tools aan iedereen die geïnteresseerd is om kinderen te helpen wanneer huiswerk te moeilijk lijkt, te veel is of een kind niet meer weet waar te beginnen. 

 • Waar:
  Huis van het Kind Tongeren, Dijk 122 in Tongeren 
 • Inschrijving (gratis):

  info@huisvanhetkindtongeren.be of 012/49.04.00

Hoogsensitief opvoeden

Dinsdag 17 november 2020 van 19:00 -21:00
Martine Van Reempts (Life coach Ben Uniek)

Elk kind is uniek. Dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Soms kan hoogsensitiviteit zowel het kind als de ouders laten struikelen.

Als ervaringsdeskundige en mama van drie wil Martine jullie tijdens deze avond helpen zoeken naar een bruikbare handleiding om net de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Ze wil graag vertellen over de gevoeligheden van hoogsensitieve kinderen zoals authenticiteit, eerlijkheid,... en hoe je deze als krachtbronnen kan gebruiken.

Martine helpt dagelijks kinderen en jongeren om met deze hooggevoelige eigenschap om te gaan en zal dus ook concrete tools aanbieden om in jullie gezin mee op pad te kunnen gaan. Haar tips zullen doorspekt zijn met talrijke voorbeelden die zorgen voor veel erkenning en herkenning. 

 • Waar:
  Bibliotheek De Boekerij, Paenhuisstraat 13 in Riemst
 • Inschrijving (gratis):
  welzijn@riemst.be of 012/44 03 70  

Help je kind zich leren weren

Dinsdag 24 november 2020 van 19:00 - 21:00
Opvoedingswinkel Zuid-Limburg

Kinderen kunnen heel lief, maar soms toch ook wel erg hard zijn voor elkaar. Elkaar uitsluiten bij een spel of brutale woorden naar elkaars oren slingeren, zijn maar enkele voorbeelden. Belangrijk is waakzaam te zijn voor de mogelijke negatieve impact hiervan op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind. Daarnaast vertelt ons lichaam ons wanneer grenzen worden overschreden, ook bij kinderen. Tijdens deze infoavond ontdek je enerzijds hoe je kinderen en jongeren kan helpen te luisteren naar hun lichaam, zodat ze hier gepast op kunnen inspelen. Anderzijds gaan we dieper in op hoe ze precies kunnen opkomen voor zichzelf. Want weerbaar zijn, kan je leren! 

 • Waar:
  Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt, Hospitaalstraat 15 in Bilzen 
 • Inschrijving (gratis):
  huisvanhetkind@bilzen.be of 089/39.96.50 of 0472/18.69.22

Graag tot dan!