Week van de Groeilamp

De 'Week van de Opvoeding' werd sinds 2021 in een nieuw jasje gestoken... Met als krachtig symbool, de groeilamp.

De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving.

De lamp wil alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights zetten. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.

De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké!

De campagne wil mensen laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat. Dat idee wil de nieuwe campagne uitstralen. Geen wisselende jaarthema's meer, elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien!

Coördinatie: EXPOO/Opgroeien en Gezinsbond, in samenwerking met VCOK. 


Positief Opvoeden Challenge!

Aflevering 1: In deze podcast delen we tips over hoe je een veilige en stimulerende omgeving kan creëren voor je kind. 

Aflevering 2: In deze podcast hebben we het over 'realistische verwachtingen'.  Verwachtingen over onszelf, ons kind of je partner, waarbij we vaak de lat vrij hoog leggen. Ontdek hoe het loslaten van verwachtingen een positief effect heeft op jou en je hele gezin.

Aflevering 3: Vandaag geven we graag mee op welke manier je een positieve leeromgeving kan bieden aan kinderen, met daarbovenop weer een leuke challenge op het einde!

Aflevering 4: Structuur, regels en juiste consequenties. Dat vormt de basiskern van een positieve discipline. Maar hoe doe je dat precies ? Beluister dit audiofragment en hopelijk geeft het je nieuwe moed en inzichten om dit aspect in jouw gezin, klas, leefgroep, ... aan te pakken.

Aflevering 5: Op de laatste dag van deze Positief Opvoeden Challenge willen we extra tijd en aandacht besteden aan het belang van "zelfzorg". Zelfzorg is een daad van liefde. Want zorg je goed voor jezelf? Dan kun je goed voor je kind zorgen.

De Gezinsbond, EXPOO en VCOK hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen en een mooi aanbod van gratis webinars voorzien in deze maand mei.